Ecranele digitale-influenţa asupra vederii copilului

Calculatorul,tableta,telefonul nu mai sunt strãine nici mãcar unui copil de-un an,din pãcate. Din proprie experienţã ştiu cât confort ne aduce nouã,pãrinţilor,momentele când pufoşeniile noastre mici sunt cu ochii ĩn ecran,nici mãcar la ecran,anume ĩn ecran. Mulţi dintre noi ne lãudãm cu aptitudinile copiilor noştri de un an,doi,ĩn mânuirea telefoanelor. Doar cã nu e de laudã,e de plâns(((.
Comunitatea Parents League Moldova a organizat un workshop la acest subiect "Calculatorul,tableta,influenţa asupra vederii copilului".
Un workshop minunat,informaţional,organizat ĩntr-un local foarte drãguţ,la care au participat vreo 20 de mame şi chiar 2 tãtici.
Workshopul a fost organizat ĩn 3 pãrţi. Ĩn prima parte a vorbit dr.oftalmolog Iulia Zama-Mardari,medic consultant Astro optica. Mi-a plãcut cã dumneaei a vorbit pe ĩnţelesul nostru,a venit cu exemple şi a adus informaţii de care habar n-aveam,dar de care ar trebui sã avem mare habar).
Cele mai importante idei relatate de doamna doctor vi le las mai jos:
-Ochiulse formeazã pânã la vârsta de 7-8 ani. Tot atunci se permite accesul la calculator,tabletã. Pânã la aceastã vârstã,ecranele de orice fel ĩmpiedicã dezvoltarea normalã a vederii.
-Se opteazã totuşi pentru privitul la televizor,ĩn schimbul ecranelor tabletelor. Distanţa propice pentru privitul televizorului este de 3-6 metri(poate fi şi mai mare ĩn dependenţã de diagonala tv). Aceastã distanţã relaxeazã strucrura din globul ocular. Astfel evitãm şi dezvoltarea patologiilor create de privitul de aproape.
-Primul control oftalmologic se recomandã la 3 luni şi repetat din 3 ĩn 3 luni pânã la un an. Dupã aceea,o datã ĩn an e necesar controlul oftalmologic. Poate pãrea o bifã pe care-o cere policlinica,dar e un avantaj ĩn folosul nostru. Ĩn cazul multor probleme ale ochilor,depistarea la timp e un as pentru copil.
-Foarte important e sã ne pãzim ochii şi de soare. Ceea ce eu n-aş fi intuit niciodatã,lumina UV existã mai multã ĩn zilele ĩnnourate,decât ïn cele cu soare. Nu e un trend sã porţi ochelari de soare toamna sau iarna,este o necesitate,o protecţie eficientã pentru ochii noştri.
Cele mai multe probleme ale vederii sunt cauzate de expunerea la ecrane.
Expunere,care poate afecta pe viitor dezvoltarea neuronalã,poate naşte agresivitate,furie sau izolare ĩn copiii noştri,ĩi poate face dependenţi de mâncare,de obiceiuri nesãnãtoase şi de o lipsã enormã de relaţii pãrinţi-copii.
Ĩn partea a 2 a workshopului a vorbit Anastasia,reprezentat al Avene Eau thermale,compania nr. 1 ĩn Europa de produse pentru protecţia solarã. O prezentare foarte dinamica din care-am reţinut urmãtoarele:
-80% din procesul nenatural de ĩmbãtrânire se datoreazã neprotejãrii la soare.
-SPF 50+  este factorul maximal care ne protejeazã de razele solare.
-Crema solarã se aplicã din 2 ĩn 2 ore,dacã ne expunem la soare.
-La ĩnceput,prin anii '20,bronzul era considerat ca semn al sãrãciei
-Coco Chanel a schimbat viziunile asupra pielii bronzate,când s-a ĩntors ea ĩnsãşi bronzatã dintr-o vacanţã.
-cremele pentru protecţie solarã nu sunt un capriciu,sunt o necesitate imperioasã,luând ĩn vedere numãrul persoanelor care suferã de pe urma arsurilor solare sau şi mai rãu,al cancerului de piele.
Ĩn partea a 3 s-a organizat o tombolã,aşa cã eu am venit cu premiu acasã,mi-a mers))) şi cu cadouri pe care le-am primit din partea Avene.
A fost o ĩntâlnire frumoasã. Am aflat de curând de Parents League Moldova şi am ramas ĩncântatã. Preţul workshopului a fost accesibil(50 lei),deci nu se pune accent pe profit,ci pe calitatea evenimentelor. Calitate pe care am gãsit-o,paşi curajoşi care se fac şi multã dedicaţie .
Vã mulţumesc şi sper la noi ĩntâlniri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții